Olaf Bulls digitale tilstedeværelse

[557 ord]
Hvor glemt eller ikke glemt en dikter er, kan sees av antallet meningsfylte oppslag det finnes om ham eller henne på nettet. Olaf Bull, som mange mener er den største norske dikter siden Henrik Wergeland og som døde kraftig alkoholisert i 1933, er ganske godt til stede digitalt hvis vi skal dømme etter antall treff på Googles søkemotor med navnet «Olaf Bull». Poeten oppnår 38 100 treff globalt og 8 950 treff på no-domener.

Olaf Bull (født 10. november 1883 i Kristiania, død 29. juni 1933)

I NRKs tv-program Fra Bokhylla, som ble sendt den 15. nov. 1989, kommer Olaf Bulls poesi i bakgrunnen og hans drukk i brevform i forgrunnen i et 7 minutter langt innslag, som begynner 23 minutter og 12 sekunder ut i programmet og slutter ved tidspunktet 30:50. Men brevenes flotte formuleringer og programleder Haagen Ringnes  veldig flotte stemme og Bjørn Sundquist glimrende opplesning av noen brev fra Olaf Bull er en fryd for øret.1 Boken om Olaf Bulls brev ble utgitt på det norske Gyldendal, men det var en danskes initiativ. Frans Lasson er en kulturell tungvekter i dansk kulturliv, men lite kjent i det brede norske lag. Han fikk St. Olavsmedaljen i 1991, sikkert som en påskjønnelse for arbeidet med det flotte to-binds verket om Olav Bulls brev.
I NRKs arkiver finner vi også tv-programmet «På Karl Johan«, som ble første gang sendt 15. september 1968 med selveste Per Abel som programleder. Her får vi et kåserende innlegg om Olaf Bull av den legendariske Francis Bull, som mener det beste dikt om Karl Johan, er fra Olaf Bulls penn og handler om dikterens hybel. Hele programmet er en NRK-perle.

Francis Bull (født 4. oktober 1887 i Kristiania, død 4. juli 1974)

Videre finner vi ganske lite i det ellers gode prosjektet Bokselskapet.no, som får stadig fyldigere digitale bokhyller med norske klassikere, hvor man kan laste ned både i epub, mobi, pdf og html. Det skårter (per februar 2017) imidlertid med dikt fra Olaf Bull på siden: Kun fire dikt, tre av dem fra utgivelsen Digte fra 1909 samt det mest berømte og på nettet omtalte diktet av dem alle: Metope (1927). Lærer Pål Frederik Børresen fra Eleverums videregående skole, har lastet opp en analyse av Metope i Power Point-format på YouTube.

Fra nyhetenes verden har Google rammet inn et såkalt hovedoppslag, som er fra gårsdagens Dagbladet, hvor det rapporteres at Skillebekkparken i Drammensveien 60 i Oslo blir døpt om til Olaf Bulls plass, noe som er en flott seier for Norges store nålevende dikter, Jan Erik Vold.

Det mest kunstneriske innslaget jeg kom over, er en tysk videoproduksjon som blander Olaf Bulls dikt «Et overstreded digt» med tekst om Olaf Bull og en snål video av en fyr i skinnjakke som liksom barberer seg. Diktet står på siden på norsk, tysk, fransk og engelsk. God samtidsbruk av Olaf Bull.

ET OVERSTREGED DIGT / OLAF BULL fra Vimeo.

I tidsskriftet til Den norske legeforening, med det generiske navnet «Tidsskriftet», er det en lenger artikkel som heter «Olaf Bulls dikt Metope – lest som terapautisk samtale«. Artikkelen ble publisert 5. juli 2016 og er skrevet av Njål Flem Mæland. Tidsskriftet har en rekke interessante artikler under taggen «medisin og kunst».

Leksikalsk er Olav Bull naturligvis representert både i Store norske og på Wikipedia, hvor man fra bokmål-versjonen kan lenke seg videre biografien på mer enn ti språk, inkludert katalansk, ungarsk, esperantisk og ukrainsk.

Det må konkluderes med, at Olaf Bull ennå holder det gående i den digitale tidsalder.

  1. Bull, O., & Lasson, F. (1989). Olaf Bull: Brev fra en dikters liv. Oslo: Gyldendal.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.